Научно-консультативный совет Рады считает, что «ПриватБанк» не может обжаловать решение суда о выплате $350 млн Суркисам – СМИ

Верховный Суд Украины в декабре 2020 года направил в научно-консультативный совет Верховной Рады запрос о предоставлении правовых выводов об основаниях для кассационного обжалования «ПриватБанком» и Кабинетом Министров решения суда об обязательстве банка компенсировать компаниям братьев Суркисов $250 млн, выяснило агентство «Интерфакс-Украина».

У «ПриватБанка» и Кабинета Министров Украины нет права кассационного обжалования решения суда об обязательствах перед Григорием и Игорем Суркисами на $347,4 млн. Соответствующее мнение высказали семь из восьми членов научно-консультативного совета Верховной Рады, сообщает «Интерфакс-Украина».

По информации источника агентства, соответствующий запрос о предоставлении правовых выводов в научно-консультативный совет направил Верховный Суд Украины 17 декабря 2020 года.

По его словам, семь членов заявили, что на момент принятия судом решения в 2017 году действовал Гражданский процессуальный кодекс 2004 года, который не предусматривал возможности для обжалования такого решения.

В частности, по информации источника, к таким выводам пришли:

  • член-корреспондент Национальной академии правовых наук Украины Константин Гусаров;
  • доктор юридических наук Ирина Коваль;
  • доцент кафедры Гражданского кодекса Национального юридического университета имени Ярослава Мудрого Денис Сибилев;
  • президент Национальной академии правовых наук Александр Петришин;
  • профессор кафедры гражданского права Национального университета «Одесская юракадемия» Нелли Голубева;
  • доцент кафедры гражданского права и процесса юридического факультета Львовского национального университета имени Ивана Франка, отец экс-руководителя Офиса президента Андрея Богдана Иосиф Богдан;
  • академик Национальной академии правовых наук Вячеслав Комаров.

Источник агенства сообщил, что член совета, кандидат юридических наук Вадим Беляневич подтвердил право банка на обжалование в кассационном порядке решений судов первой и апелляционной инстанций, обосновывая это тем, что нормы переходных положений процессуального закона являются темпоральными, не имеют самостоятельного значения и применяются только в совокупности с другими нормами.

«ПриватБанк» – крупнейший коммерческий банк в Украине – был национализирован в декабре 2016 года.

Решением Нацбанка Украины от 13 декабря 2016 года Суркисы были признаны инсайдерами «ПриватБанка». НБУ указывал, что Игорь Суркис и экс-владелец банка Игорь Коломойский – акционеры телеканала «1+1», что свидетельствует о связи Суркисов с «ПриватБанком». В связи с чем во время национализации деньги семьи Суркисов и их компаний на депозитных счетах «ПриватБанка» и его филиалов были конвертированы в капитал банка в рамках процедуры bail-in.

Суркисы оспаривают включение их в процедуру bail-in в судах.

В феврале 2020 года Печерский райсуд Киева обязал «ПриватБанк» компенсировать офшорным компаниям Суркисов средства, которые они в 20122014 годах разместили на счетах кипрского филиала финучреждения, и проценты, которые должны были начисляться по условиям депозитных договоров.

Киевский апелляционный суд в апреле оставил в силе постановление судьи Печерского районного суда Вячеслава Пидпалого, которым он обязал государственный «ПриватБанк» выплатить более $250 млн в пользу шести офшорных компаний братьев Григория и Игоря Суркисов. В августе компании увеличили размер иска до $350 млн. 

В сентябре Печерский райсуд Киева под председательством судьи Сергея Вовка принял решение о порядке принудительного исполнения определения об обеспечении иска компаний братьев Суркисов. «ПриватБанк» и Министерство финансов попросили Киевский апелляционный суд остановить действие определения судьи Вовка из-за его беспрецедентности, но суд отказал им в удовлетворении ходатайства.

Источник

У Німеччині істотно покращилася якість повітря

Протягом 2020 року повітря в Німеччині стало значно чистішим. Згідно з даними міністерки охорони довкілля та ядерної безпеки ФРН Свенії Шульце (Svenja Schulze), у 2020 році зафіксовано значно нижчий вміст в повітрі шкідливих речовин, ніж в попередні роки. Про це вона повідомила у вівторок, 16 лютого, в Берліні.

Читайте також: Київ очолив антирейтинг міст світу за рівнем забруднення повітря

Водночас міністерка наголосила, що зниження концентрації двоокису азоту і дрібного пилу лише частково пояснюється обмеженнями, запровадженими на тлі пандемії коронавірусу. Позитивна тенденція в даній сфері зберігається вже багато років, констатувала членкиня німецького уряду.

Проблеми лише в Гамбурзі та Мюнхені

Загалом торік з усіх німецьких міст лише в Гамбурзі та Мюнхені було зафіксовано перевищення максимально допустимого рівня вмісту в повітрі двоокису азоту. Такі дані оприлюднив керівник Федерального відомства з охорони довкілля Дірк Месснер (Dirk Messner). Він зазначив, що до поліпшення ситуації призвели значною мірою сучасніші дизельні автомобілі, запровадження більшої кількості зон з обмеженням швидкості руху в містах, а також поліпшення програмного забезпечення транспортних засобів.

Згідно з дослідженням, тільки близько трьох-чотирьох відсотків з 400 вимірювальних станцій, зареєстрували перевищення середньорічного допустимого показника вмісту двоокису азоту в 40 мікрограмів на кубічний метр повітря.

Так само зниження інтенсивності руху дорожнього транспорту на 20-50 відсотків в період локдауну в березні-квітні 2020 року дало можливість скоротити вміст двоокису азоту в атмосфері на 25 відсотків. Щодо вмісту в повітрі німецьких міст шкідливих дрібних часточок та пилу, то 2020 рік став найчистішим з початку фіксування цих показників у 1990-х роках.

Месснер, однак, зазначив, що заспокоюватися рано. Він нагадав, що в 2018 році в Німеччині, за даними Європейського агентства з охорони довкілля, від наслідків вдихання дрібного пилу померли понад 63 тисячі осіб.

https://www.dw.com/uk/у-німеччині-істотно-покращилася-якість-повітря/a-56590181?maca=ukr-rss-ukr-all-1496-rdf

У НАБУ відповіли на закиди Степанова щодо замаху на зрив вакцинації

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відреагувало на висловлені закиди з боку керівництва МОЗ щодо замаху на зрив вакцинації в Україні . Як заявило НАБУ у вівторок, 16 лютого, початок досудового розслідування щодо фактів можливих зловживань під час закупівлі вакцин від COVID-19 не може створити перешкод для закупівель вакцин у постачальників. Відповідне повідомлення було розміщене у Telegram-каналі НАБУ.

«Сам факт початку розслідування не є доказом вини або ж підтвердженням вчинення злочину. І він жодним чином не може становити перешкод для закупівель вакцин у постачальників, тим паче вже після спливу строку обіцяного початку вакцинації», — наголошують у НАБУ.

Також у відомстві зазначають, що наразі детективи НАБУ не проводили жодних слідчих дій, які могли вважатися перешкоджанням діяльності з закупівлі вакцин для України.

Степанов каже про «замах на зрив» вакцинації

Раніше цього дня міністр охорони здоров’я України Максим Степанов закинув Національному антикорупційному бюро (НАБУ) «замах на зрив вакцинальної кампанії в Україні». Керівник МОЗ зазначив, що 16 лютого МОЗ отримало від НАБУ вимогу про надання інформації про всі перемовини з виробниками вакцин проти COVID-19. За словами Степанова, ця вимога є «інформаційною атакою», через яку виробники вакцин відмовляються від співпраці з Україною. Він також заявив, що розраховує, що вакцинація від коронавірусу в Україні розпочнеться до кінця поточного тижня.

Раніше повідомлялося, що НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech.

МОЗ, а також уряд і президент України Володимир Зеленський раніше заявляли, що вже в лютому в країні розпочнеться кампанія з вакцинації від коронавірусу.

Читайте також: Україна отримала підтвердження на 12 мільйонів доз вакцини від коронавірусу

https://www.dw.com/uk/у-набу-відповіли-на-закиди-степанова-щодо-замаху-на-зрив-вакцинації/a-56593025?maca=ukr-rss-ukr-all-1496-rdf

Johnson & Johnson подала заявку на схвалення вакцини від COVID-19 в ЄС

Європейське агентство з лікарських засобів (ЄАЛЗ) повідомило про надходження в вівторок, 16 лютого, заявки від американської компанії Johnson & Johnson на схвалення її вакцини від коронавірусу. Згідно з даними ЄАЛЗ, власне, європейська «дочка» Johnson & Johnson подала заявку на отримання умовного дозволу на застосування вакцини Janssen.

Перевірка цієї вакцини відбуватиметься за прискореною процедурою, наголошується в повідомленні європейського регулятора. В ЄАЛЗ припустили, що відповідне рішення щодо цього препарату варто очікувати до середини березня.

Читайте також: Фактчек: чи помер хтось від вакцини проти коронавірусу?

Раніше американська фармкомпанія Johnson & Johnson вже подавала аналогічну заяву до Управління з санітарного нагляду за харчовими продуктами і медикаментами (FDA) в США. Компанія очікує отримати дозвіл на застосування її препарату за екстреною процедурою.

Тим часом голова Єврокомісії Урсула фон дер Леєн (Ursula von der Leyen) привітала цей крок фармкомпанії. Вона також запевнила, що Єврокомісія надасть дозвіл на застосування цього препарату одразу, як тільки надійде позитивна рекомендація ЄАЛЗ. 

Єврокомісія замовила раніше партію цієї вакцини для 200 мільйонів осіб.

Нагадаємо, дотепер в ЄС дозволили застосування вакцин від коронавірусу виробництва BioNTech/Pfizer, американської корпорації Moderna й спільну розробку  Оксфордського університету і компанії AstraZeneca

Результати третьої фази клінічних випробувань вакцини, розробленої компанією Johnson & Johnson, вказують на те, що даний препарат зменшує ризик захворювання середнього та тяжкого ступеня тяжкості на 66 відсотків після чотирьох тижнів з моменту вакцинації.

Відмінність цієї вакцини від інших дозволених у ЄС полягає в тому, що її потрібно вводити в організм людини лише один раз.

https://www.dw.com/uk/johnson-johnson-подала-заявку-на-схвалення-вакцини-від-covid-19-в-єс/a-56590985?maca=ukr-rss-ukr-all-1496-rdf

Держдума РФ ввела штрафи за відмову вказувати статус «іноземного агента»

Депутати російської Держдуми у вівторок, 16 лютого, схвалили відразу в другому і третьому читаннях закон про адміністративні штрафи за порушення порядку діяльності «іноземних агентів».

Згідно з цим документом, за поширення в ЗМІ, в тому числі в їхніх матеріалах в інтернеті, інформації про «іноагентів» (як фізичних осіб, так і некомерційних організацій) та їхніх матеріалів без відповідного маркування фізичні особи можуть бути оштрафовані на 2,5 тисячі російських рублів. Посадовим особам за те саме діяння доведеться сплатити штраф у сумі від чотирьох до п’яти тисяч рублів.

Читайте також: Росія заборонила діяльність німецької неурядової організації

А виробництво і поширення «іноагентами» матеріалів у ЗМІ без зазначення їхнього статусу каратимуть штрафами для посадових осіб — до 300 тисяч рублів, для юридичних — до 500 тисяч.

Читайте також: «Агентурний» закон у Росії: нокаут для неурядових організацій?

Найбільший штраф загрожує «іноагентам» за «політичну діяльність» без зазначення їхнього статусу. Для фізичних осіб він становитиме п’ять тисяч рублів, а для юридичних — п’ять мільйонів рублів.

Законодавство РФ про «іноагентів»

У липні 2012 року Держдума ухвалила поправки до закону «Про некомерційні організації», згідно з якими статус іноземного агента отримали російські некомерційні організації (НКО), що займаються «політичною діяльністю» на території Росії і отримують «грошові кошти та інше майно від іноземних держав, міжнародних та іноземних організацій, іноземних громадян та осіб без громадянства». Відповідно до закону, іноземні агенти повинні зареєструватися як такі в міністерстві юстиції РФ і вказувати свій статус у всіх публікаціях у ЗМІ та в Інтернеті.

25 листопада 2017 року в якості відповідного заходу на вимогу міністерства юстиції США про реєстрацію в якості іноземних агентів Russia Today і Sputnik в РФ було ухвалено закон, що запроваджує поняття «ЗМІ-іноагента». Згідно з ним, мін’юст РФ може визнати іноагентами будь-які іноземні ЗМІ, які отримують фінансування або майно від іноземних органів або громадян безпосередньо або через російські юрособи.

Тоді ж цей закон різко розкритикували в ЄС, як загрозу свободі слова. На листопад 2019 року такими було визнано 10 ЗМІ.

У січні 2018 року Держдума схвалила в першому читанні поправки про визнання фізичних осіб «іноагентами». Вибірково визначати людей, які увійдуть до списку «іноагентів», будуть мін’юст РФ і МЗС Росії.

Читайте також: Провідний соціологічний центр Росії визнали «іноземним агентом»

8 грудня 2020 року Держдума схвалила в першому читанні законопроєкт Про регулювання діяльності фізосіб і організацій, визнаних іноагентами в РФ. Якщо цей проект ухвалять, іноземними агентами можна буде визнавати фізичних осіб, які займаються політичною діяльністю або збором відомостей у військово-технічній сфері і отримують гроші та іншу допомогу з-за кордону. 28 грудня 2020 року міністерство юстиції РФ опублікувало перший список «фізосіб-іноземних агентів», серед яких — відомий російський правозахисник Лев Пономарьов.

https://www.dw.com/uk/держдума-рф-ввела-штрафи-за-відмову-вказувати-статус-іноземного-агента/a-56592771?maca=ukr-rss-ukr-all-1496-rdf

В госбюджет поступило 9,4 млрд грн от продажи гособлигаций – Минфин Украины

Министерство финансов Украины предложило инвесторам семь выпусков ценных бумаг.

16 февраля на аукционах по продаже облигаций внутреннего госзайма (ОВГЗ) Министерство финансов Украины предложило инвесторам пять выпусков государственных ценных бумаг в гривне со сроками обращения три месяца, один, полтора, два и три года, а также два выпуска в иностранной валюте. Об этом сообщила пресс-служба Минфина на своей странице в Facebook.

«От размещения государственных ценных бумаг в национальной валюте в государственный бюджет привлечено 5,9 млрд грн. Средневзвешенная доходность трехмесячных ОВГЗ составила 9,07%, однолетних – 10,96%, полуторалетних – 11,3%, двухлетних – 11,84%, трехлетних – 12,05%«, – отметили в сообщении.

В Минфине отметили, что от размещения номинированных в иностранной валюте ОВГЗ было привлечено $42 млн и €70,5 млн.

Средневзвешенная ставка доходности по двухлетним ОВГЗ в долларах США составила 3,89%, а по однолетним ОВГЗ в евро – 2,5%.

В целом по итогам аукционов в государственный бюджет привлекли 9 млрд 492 млн грн.



Это уже седьмой аукцион, проведенный Минфином с начала года. На первом, который состоялся 5 января, в госбюджет было привлечено 8,7 млрд грн (.doc), на втором, 12 января, – 8,9 млрд грн (.doc), на третьем, 19 января, – 12,3 млрд грн, на четвертом, 26 января, – 7,5 млрд грн (.doc), пятом, 2 февраля, – 5,2 млрд грн, шестом, 9 февраля, – 13,1 млрд грн (.doc).

Источник

СБУ затримала розвідника бойовиків

934

Контррозвідка СБУ на Одещині затримала командира розвідувально-диверсійної групи терористів «ЛНР».

Про це йдеться у пресцентрі Служби безпеки України.

За даними слідства, уродженець Луганщини у 2014 році брав участь у захопленні Управління СБУ в Луганській області та забезпечував його «охорону».

«Згодом продовжив терористичну діяльність та брав участь у бойових діях проти сил АТО/ООС», – йдеться у повідомлені СБУ.

Як повідомлено, бойовик працював у складі так званого «3-го Станично-Луганського батальйону ПДВ ДШБ» як командир розвідувально-диверсійної групи.

[embedded content]

Зловмисника було затримано після прибуття на підконтрольну українській владі територію для виконання розвідувальних завдань щодо українських військових об’єктів.

Наразі громадянину України повідомлено про підозру у вчиненні злочину за участь у терористичній групі чи терористичній організації.

Бойовику обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Заходи із викриття і затримання зловмисника проводились під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури.

Також нещодавно стало відомо, що співробітника оборонного підприємства Миколаєва завербувала ФСБ Росії для збирання секретних відомостей.

Нагадаємо, у січні СБУ контррозвідники затримали на Донеччині розвідника окупаційних сил Росії.


Сподобався матеріал? Підтримай незалежний проект — одна кава — 30 гривень — дозволять нам працювати для Вас!


➡ Приват 5168 7422 0031 9014

➡ Моно: 4441 1144 4179 6255


Побачили не точність чи Вас є що доповнити по матеріалу? Напишіть нам: info@mil.in.ua

Підписуйтесь на наші соцмережі:
Facebook
Twitter
YouTube


https://mil.in.ua/uk/news/sbu-zatrymala-rozvidnyka-bojovykiv/

В Україні подано заяву на реєстрацію вакцини BioNTech/Pfizer

Міністерство охорони здоров’я України повідомило про надходження заявки на реєстрацію вакцини від коронавірусу, розробленої німецькою компанією BioNTech та її американським партнером компанією Pfizer. Відповідне повідомлення прессужби відомства було розміщене на сайті МОЗ України у вівторок, 16 лютого. 

Читайте також: Україна отримає в лютому 117 тисяч доз вакцини BioNTech/Pfizer — Ляшко

«Сьогодні Україна отримала заяву на реєстрацію третьої вакцини для профілактики коронавірусної хвороби під зобов’язання для екстреного медичного застосування», — йдеться в повідомленні.

«До «Єдиного вікна» МОЗ України подана заява про державну реєстрацію вакцини Комірнаті / Comirnaty™️, виробництва Pfizer Manufacturing Belgium під зобов’язання для екстреного медичного застосування»,- цитує міністра охорони здоров’я України Максима Степанова сайт МОЗ. 

У відомстві наголосили, що цю заявку було оперативно зареєстровано і відразу передано в Державний експертний центр МОЗ для здійснення експертної оцінки.

Як повідомлялося, вакцину від коронавірусу BioNTech/Pfizer раніше дозволили для застосування в ЄС, Великобританії, США, Ізраїлі та низці інших держав світу.

Читайте також: Дослідження в Ізраїлі засвідчило високу ефективність вакцини BioNTech/Pfizer

Як повідомлялося, напередодні було подано заявку про державну реєстрацію в Україні вакцини Oxford/AstraZeneca проти COVID-19.

https://www.dw.com/uk/в-україні-подано-заяву-на-реєстрацію-вакцини-biontech-pfizer/a-56592592?maca=ukr-rss-ukr-all-1496-rdf

До Японії доставлено конвертоплани Osprey

837

Щонайменше, чотири конвертоплани V-22B Osprey прибули на військову базу США в Японії.

Про це йдеться в опублікованому відео з прибуттям конвертопланів.

Конвертоплани, три з яких були ідентифіковані як 91703 / JG-1703 91707 / JG-1707 і 91708 / JG-1708, були доставлені на борту американського корабля.

Після прийняття «Osprey» будуть доставлені в гарнізон Кісарадзу (префектура Тіба), де вони будуть тимчасово базуватися.

Потім конвертоплани перелетять на аеродром сил самооборони Японії в Сагу (префектура Сага), як тільки будуть завершені роботи по модернізації інфраструктури бази.

Мер міста Кісарадзу погодився прийняти конвертоплани тільки на термін не більше п’яти років.

До цього часу об’єкти бази Сага на острові Кюсю будуть готові прийняти всі 17 замовлених V-22B.

Перші два конвертоплани V-22B Block C були доставлені Сухопутним силам самооборони Японії в травні 2020 року.

В цілому японська армія замовила 21 конвертоплан. Спочатку Міноборони Японії планувало придбати 17 одиниць, але пізніше збільшив запит.

У травні 2015 Конгрес США схвалив продаж на суму близько $ 3 млрд, а у 2019 році був підписаний ще один контракт на суму більше $ 500 млн.

[embedded content]

У вартість угоди включені конвертоплани модифікації V-22B Block C, прилади нічного бачення для екіпажів, радіолокаційне обладнання та льотні тренажери.

Osprey

Bell V-22 Osprey – американський конвертоплан, що поєднує переваги літака і вертольота (зокрема, можливості вертикального зльоту і посадки, а також високій швидкості польоту).

Апарат був розроблений компанією Bell Helicopter в 80-і роки та поступив на озброєння американської армії у 2005 році.

Нині його десантна модифікація MV-22A є одним з найбільш затребуваних літальних апаратів Корпусу морської піхоти та використовується для перекидання десанту і перевезення вантажів.


Сподобався матеріал? Підтримай незалежний проект — одна кава — 30 гривень — дозволять нам працювати для Вас!


➡ Приват 5168 7422 0031 9014

➡ Моно: 4441 1144 4179 6255


Побачили не точність чи Вас є що доповнити по матеріалу? Напишіть нам: info@mil.in.ua

Підписуйтесь на наші соцмережі:
Facebook
Twitter
YouTube


https://mil.in.ua/uk/news/do-yaponiyi-dostavleno-konvertoplany-osprey/

В Ужгороді сформують новий підрозділ НГУ

1305

В Ужгороді для посилення безпеки у регіоні буде сформована нова військова частина Національної гвардії України.

Про це йдеться у пресцентрі МВС.

Чисельність підрозділу НГУ складатиме понад пів тисячі військовослужбовців.

Наразі проведено перемовини із представниками Закарпатської обласної державної адміністрації та Ужгородської міської ради щодо можливого розташування підрозділу.

Також вивчаються особливості логістичного забезпечення й розвитку інфраструктури майбутнього місця дислокації батальйону.

За словами командувача Національної гвардії України генерал-полковника Миколи Балана, створення окремого підрозділу в Ужгороді зумовлено географічною особливістю даного регіону та великим обсягом правоохоронних завдань, що покладені на нацгвардійців та поліцейських.

«Закарпатська область межує з чотирма країнами. Новий підрозділ Нацгвардії лиш підсилить уже наявний в Ужгороді батальйон 2-ї Галицької бригади НГУ та місцеву поліцію», – зазначив генерал-полковник Балан.

На новостворений підрозділ будуть покладені завдання з охорони громадського порядку в містах та селищах Закарпатської області, оперативно-профілактичного відпрацювання прикордонних населених пунктів, конвоювання підсудних.

Зазначимо, що підрозділи Національної гвардії України й раніше підтримували публічну безпеку на Закарпатті.

Приміром з 25 січня по 8 лютого поточного року військовослужбовці гірсько-патрульної роти Нацгвардії спільно з працівниками Національної поліції провели профілактичні заходи зі стабілізації криміногенної ситуації на території Ужгородського, Мукачівського, Берегівського, Тячівського, Хустського та Рахівського районів Закарпатської області.

Як результат, правоохоронці затримали за підозрою у вчиненні злочину – 18 осіб, за адміністративні правопорушення – 447 осіб, вилучили 38 грамів речовини, схожої на наркотичну, 15 одиниць вогнепальної зброї.

Загалом, завдяки гвардійцям було повернуто громадянам коштів на суму понад 36 тисяч гривень.


Сподобався матеріал? Підтримай незалежний проект — одна кава — 30 гривень — дозволять нам працювати для Вас!


➡ Приват 5168 7422 0031 9014

➡ Моно: 4441 1144 4179 6255


Побачили не точність чи Вас є що доповнити по матеріалу? Напишіть нам: info@mil.in.ua

Підписуйтесь на наші соцмережі:
Facebook
Twitter
YouTube


https://mil.in.ua/uk/news/v-uzhgorodi-sformuyut-novyj-pidrozdil-ngu/