30 квітня збито 2 літаки та 7 БпЛА росіян – Повітряні Сили

Протягом минулої доби Повітряні Сили уразили 9 повітряних цілей росіян.

Про це повідомляє Командування Повітряних Сил ЗС України.

«Цього разу протиповітряною обороною знищено два штурмовики Су-25 та 7 БпЛА російських окупантів. Приємно, що дедалі ефективніше працює протиповітряна оборона Сухопутних військ. ПЗРК як вітчизняного, так й іноземного виробництва освоюють все більше бійців. Су-25 окупантів – збили саме із переносних зенітних ракетних комплексів «Стінгер». Українці все швидко освоюють і максимально ефективно застосовують», – йдеться у повідомленні.

https://armyinform.com.ua/2022/04/30/30-kvitnya-zbyto-2-litaky-ta-7-bpla-rosiyan-povitryani-syly/

Умерла украинская художница Любовь Панченко

КИЕВ. 30 апреля. УНН. На 85-м году жизни умерла художница-модельерка, лауреат премии имени Василия Стуса шестидесятница Любовь Панченко. Об этом в Facebook сообщил Бучанский городской голова Анатолий Федорук, передает УНН.

Цитата

“Наша община понесла большую потерю — Буча и вся Украина обеднели на еще один щедрый, неповторимый талант. На 85-м году жизни отошла в вечность почетная гражданка города, лауреат премии имени Василия Стуса, художница-модельерка Любовь Панченко”, — написал он.

Детали

Панченко была из среды патриотов-шестидесятников, которые, несмотря на давление кремля, развивали украинскую культуру в времен советской цензуры.

Федорук подчеркнул, что ее творчество имело ярко выраженный украинский колорит, из-за чего Любовь Михайловну преследовали, а ее творчество умалчивали.

“Любовь Панченко не смогли сломать в КГБ, но художница очень пострадала во время нового русского нашествия”, — написал городской голова Бучи.

От имени общины он выразил искренние соболезнования родным и друзьям художницы.

Напомним 

В подвале Мариуполя умерла 91-летняя женщина, пережившая Холокост.

Источник

Лаціо в неймовірному матчі вирвало перемогу проти Спеції

Завершився черговий поєдинок Серії А.

спеція — лаціо, getty images 30 апреля 2022, 23:50

В 35-му турі італійської Серії А Лаціо в гостях з великими зусиллями переграло Спецію.

Команди провели дійсно видатний матч, в якому Лаціо весь матч відігрувалось, але зрештою змогло не тількі відігратись завдяки зусиллям Іммобіле, Мілінковіча-Савіча, а також одного автоголу, а й перемогти — вирішальний м’яч на рахунку Ачербі.

За Спецію відзначались Агудело, Амьян та Хрістов. Під завісу матчу з’явився Віктор Коваленко, але не зміг відзначитись результативними діями.


Спеція — Лаціо 3:4

Голи: Амьян, 9, Агудело, 36, Хрістов, 56 — Іммобіле (пен.), 33, Проведель, 54 (авт.), Мілінковіч-Савіч, 68, Ачербі, 90

Спеція: Проведель — Реца, Ніколау, Хрістов, Амьян — Ківер, Маджоре (Бастоні, 82), Джасі, Агудело (Коваленко, 82), Верде (Антіст, 78) — Манай

Лаціо: Стракоша — Марушич, Ачербі, Патрік (Луіс Феліпе, 86), Ладзари — Башич (Луіс Альберто, 59), Катальді, Мілінковіч-Савіч — Дзакканьї, Иммобіле, Феліпе Андерсон

Попередження: Дзакканьї, Манай, Амьян, Коваленко.

Источник

Український прапор повернеться всюди, де він має бути по праву – Володимир Зеленський

Незламний народе найсміливішої країни!

Сьогодні ми відзначили День прикордонника. Зрозуміло, що в час війни не може бути святкувань. Але обов’язково підтримати українців і українок, які захищають державу у лавах прикордонної служби.

З перших днів війни – і не тільки з 24 лютого, а й з 2014 року – прикордонники хоробро обороняють Україну. Виконують бойові завдання. Вони першими зустріли російських загарбників на державному кордоні. Вони зазнають щоденних обстрілів. Вони воюють пліч-о-пліч зі Збройними Силами України, з нашою Національною гвардією, з Національною поліцією, з тероборонівцями та всіма, хто став на захист нашої держави.

Зокрема, воюють і в Маріуполі, героїчно захищаючи наше місто. 340 прикордонників – наших героїв. Говорив з ними сьогодні. Привітав. Подякував.

Я вдячний кожному й кожній, чий професійний день був сьогодні. Мав честь вручити державні нагороди прикордонникам, які відзначились у боях за нашу державу.

Окупанти збирають ще додаткові сили для нових атак проти наших військових на сході держави. Нагнали підкріплення на Харківщину, пробують посилити тиск на Донбасі. Вони втратили у боях цієї безглуздої для Росії війни вже понад 23 тисячі солдатів. Але не зупиняються.

Нам известно, что российское командование готовится к новым большим потерям.

В те подразделения, личный состав которых был почти полностью уничтожен или существенно ослаблен в марте-апреле, набирают новых людей. Со слабой мотивацией. Со слабым боевым опытом. Они просто хотят добрать нужное количество. Чтобы можно было бросить в наступление и эти подразделения.

Российское командование прекрасно понимает, что еще тысячи российских солдат будут убиты и тысячи будут ранены в ближайшие недели.

Но зачем это самим российским солдатам? Зачем это их родным? Российские командиры врут своим солдатам, когда говорят, что тех ждет какая-то серьезная ответственность за отказ воевать. И при этом не рассказывают, например, о подготовке российской армией дополнительных рефрижераторов для хранения трупов. Не рассказывают, какие новые «плановые» потери ожидаются генералами.

Каждый российский солдат ещё может спасти свою жизнь. Вам лучше выжить в России, чем погибнуть на нашей земле.

Наші захисники знищили вже понад тисячу російських танків. Майже двісті російських літаків. Майже дві з половиною тисячі броньованих бойових машин. Звісно, в окупантів ще є техніка в запасах. Так, у них ще залишаються ракети для ударів по нашій території. Але ця війна вже послабила Росію так, що вони змушені планувати навіть меншу кількість військової техніки для участі в параді в Москві.

Активно комунікуємо з партнерами для посилення санкцій проти Росії. За Маріуполь, за всі зруйновані міста й громади України, за воєнні злочини проти наших людей. За ракетні та авіаудари по території України.

Сьогодні окупанти знову били ракетами по Дніпропетровщині, по Одесі. Знову й знову російські війська доводять, що одесити – такі ж вороги для Росії, як і всі інші українці. Знищено злітну смугу одеського аеропорту. Ми її, звісно, відбудуємо. Але Одеса ніколи не забуде таке російське ставлення до неї.

Найближчим часом очікуємо рішення щодо нафтових обмежень проти Росії. Наполягаємо на тому, що справедливою частиною санкцій щодо російської нафти має бути й блокування будь-яких спроб Росії обійти обмеження через продаж так званих нафтових сумішей. Якщо будь-яка компанія або держава буде допомагати Росії торгувати нафтою, вона так само повинна отримати санкції. Будь-яке спонсорство в інтересах російської воєнної терористичної машини має припинитися.

Говорив сьогодні з Президентом Франції Еммануелем Макроном. Про різні напрямки співпраці України та Франції, передусім про оборонну. Також – про взаємодію на шляху України у Європейський Союз. Рухаємося до політичної формалізації того, що вже є де-факто: Україна стала невід’ємною частиною об’єднаної Європи.

Також говорив з Прем’єр-міністром Британії Борисом Джонсом. Про оборонну підтримку для України та інші необхідні зусилля для припинення війни.

Поінформував Бориса про актуальну ситуацію на полі бою в районах активних зіткнень і детально – про ситуацію на нашому сході, в Маріуполі, на півдні країни.

Усі лідери вільного світу знають про те, що Росія зробила з Маріуполем. І це не залишиться без відповідальності для Росії.

Багато хто з лідерів намагається допомогти врятувати наших героїчних захисників міста. Дуже детально говорили про це і з Генеральним секретарем ООН під час його візиту в Київ. Робимо все, щоб евакуаційна місія з Маріуполя все ж таки здійснилася.

Провів переговори з Президентом Швейцарії Кассісом. Подякував за гуманітарну підтримку України та українців. Обговорили посередницьку роль Швейцарії в допомозі українцям, які потрапили на територію Росії. Предметно обговорили й підготовку до Конференції з післявоєнної відбудови нашої держави.

Робимо все, щоб повернути нормальне життя на деокуповану частину нашої України. Роботу гуманітарних штабів уже розпочато на території 93% деокупованих населених пунктів.

Активно проводимо розмінування звільненої території. Щодоби кілька десятків населених пунктів додаються до списку тих, де розмінування завершилося. 69% деокупованих населених пунктів знову з повноцінним місцевим самоврядуванням. Відновлюємо постачання електрики, звʼязок, водопостачання, забезпечення газом. Робимо все, щоб повернути нормальну медицину, освітні послуги, доступ до фінансових установ. Відновлюємо дороги.

Звичайно, попереду ще дуже багато роботи. Окупанти ще досі на нашій землі і досі не визнають очевидного провалу своєї так званої операції. Ще потрібно воювати й спрямовувати всі сили, щоб вигнати окупантів. І ми це зробимо. Україна буде вільною.

Будуть звільнені і Херсон, і Нова Каховка, Мелітополь, Бердянськ, Дніпрорудне і всі інші тимчасово окуповані міста й громади, у яких окупанти вдають із себе зараз нібито «господарів».

Український прапор повернеться всюди, де він має бути по праву. Повернеться разом із нормальним життям, яке Росія просто не здатна забезпечити навіть на своїй власній території.

Підписав указ про нагородження наших захисників – бійців Національної гвардії України. Державними нагородами відзначені 133 нацгвардійці, з них 11 – посмертно.

Вічна памʼять усім, хто загинув за Україну!

Вічна слава кожному й кожній, хто став на захист держави!

Слава Україні!

https://armyinform.com.ua/2022/04/30/ukrayinskyj-prapor-povernetsya-vsyudy-de-vin-maye-buty-po-pravu-volodymyr-zelenskyj/

Кулеба: Украина предложила Китаю стать одним из гарантов безопасности

КИЕВ. 30 апреля. УНН. Украина предложила Китаю стать одним из гарантов безопасности страны. Об этом говорится в интервью министра иностранных дел Дмитрия Кулебы китайскому агентству Синьхуа, передает УНН.

Детали

Он рассказал, что Будапештский меморандум настоящей безопасности не принес и потому Украина ищет альтернативу.

«Украина изучает возможность получения гарантий безопасности от постоянных членов Совета Безопасности ООН, включая Китай, и других крупных государств. Наше предложение Китая стать одним из гарантов безопасности Украины – это знак нашего уважения и доверия к Китайской Народной Республике», — отметил Кулеба. 

Министр добавил, что Украина надеется, что Китай будет призывать россию к прекращению огня с точки зрения недопущения эскалации.

«Это станет важной мерой для поддержания мира и предотвращения дальнейших гуманитарных катастроф», — подчеркнул он.

Напомним 

Кулеба обсудил с казахским коллегой Мухтаром Тлеуберди отношения между странами. Глава МИД Казахстана заверил, что не будет помогать россии обходить санкции стран Запада.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Кулеба: мир должен определиться с гарантиями безопасности для Украины.

Источник

У Харкові російські ракети влучили у підприємство, спалахнула пожежа

У Харкові внаслідок ракетного удару з боку військ рф сталася масштабна пожежа, яка повністю знищила підприємство з виробництва автомобільної хімії.

Про пожежу повідомила пресслужба Головного управління ДСНС України в Харківській області.

«Вночі 30 квітня внаслідок ворожих обстрілів сталися пожежі у складській будівлі, що у Немишлянському районі міста Харкова. Площа пожежі становила близько 6000 кв. м. На місці події працювали 12 одиниць пожежно-рятувальної техніки та 50 чоловік особового складу ДСНС. Пожежу вдалось повністю приборкати о 17:05», – йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, загиблих та постраждалих немає.

https://armyinform.com.ua/2022/04/30/u-harkovi-rosijski-rakety-vluchyly-u-pidpryyemstvo-spalahnula-pozhezha/

NYT: Украина может получить словацкие истребители МиГ-29

КИЕВ. 30 апреля. УНН. Воздушные силы Словакии могут передать Украине истребители МиГ-29 в результате договоренностей с Польшей о патрулировании словацкого воздушного пространства. Об этом сообщает УНН со ссылкой на The New York Times.

Детали

Как отмечается, министры обороны Словакии и Польши договорились о патрулировании польскими ВВС словацкого неба, чтобы освободить парк советских истребителей для нужд Украины.

Сроки начала сотрудничества содержатся в тайне.

Ранее Словакия заявляла о рассмотрении вопроса о поставках МиГ украинской армии, если будет иметь альтернативный способ защиты своего воздушного пространства.

Соглашением с Польшей это условие будет выполнено, а небо Словакии будут патрулировать F-16.

Также США, вероятно, ускорят поставки 14-ти истребителей по заключенному ранее контракту.

Дополнение

Украина несколько раз просила бывших членов Организации Варшавского договора о передаче советских самолетов. Но эти государства отвечали отказом, опасаясь реакции россии. Снабжение словацких МиГов будет решением официальной Братиславы, а не НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Палата представителей США приняла закон о ленд-лизе для Украины.

Источник

Валерій Залужний і Марк Міллі обговорили перелік потреб ЗСУ і обстановку на фронті

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів переговори із Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

Про це генерал В. Залужний повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

Він зазначив: «Сьогоднішня телефонна розмова з Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі дала можливість у черговий раз звірити годинники щодо постачання озброєння, боєприпасів та техніки до України. Формування переліку потреб, система логістики, підготовка особового складу та використання наданих зразків зброї знаходяться під постійним суворим контролем.

Щиро вдячний нашим партнерам за допомогу, завдяки якій ми продовжуємо захищати Україну та весь цивілізований світ, свободу і демократію.

Ми також обговорили з моїм американським колегою перспективну модель Збройних Сил України. Вочевидь, ми змушені відмовлятися від радянської зброї та техніки і переходити на НАТівські зразки. І чим раніше розпочнемо цей процес, тим швидше завершимо.

Я також поінформував генерала Міллі про важку ситуацію на сході нашої держави, зокрема на Ізюмському та Сєвєродонецькому напрямках, де противник зосередив максимальні зусилля та найбільш боєздатні угруповання. Попри всю складність ситуації, ми забезпечуємо оборону, утримуємо зайняті рубежі та позиції».

https://armyinform.com.ua/2022/04/30/valerij-zaluzhnyj-i-mark-milli-obgovoryly-perelik-potreb-zsu-i-obstanovku-na-fronti/

Валенсія — Леванте 1:1 Відео голів та огляд матчу

До вашої уваги найкращі моменти поєдинку Ла Ліги.

валенсія — леванте, getty images 30 апреля 2022, 23:20

У черговому матчі 34 туру іспанської Ла Ліги Валенсія на своєму полі не змогла обіграти Леванте. Матч закінчився із рахунком 1:1.

Господарі поля відкрили рахунок заявдяки точному пострілу Дуро. Не зважаючи на видалення Гайя, «кажани» досить довго вели в рахунку, але зрештою Дуарте врятував нічию для Леванте.

Огляд матчу:

Валенсія — Леванте 1:1
Голи: Дуро, 27 — Дуарте, 81.

Валенсія: Мамардашвілі — Гайя, Альдерете, Пауліста, Діакабі, Коррейя (Фулькье, 74) — Рачіч, Гільямон (Васкес, 46), Солер (Муса, 90+3) — Дуро (Хіль, 90), Гедеш (Гомес, 73).

Леванте: Карденас — Сон (Сараччі, 57), Пьер, Дуарте, Везу (Мелеро, 62), Мірамон (Пубіль, 80) — Кампанья (Сольдадо, 62), Пепелу, Радоя (Барді, 46) — Моралес, Гомес.

Попередження: Гедеш, Альдерете, Мамардашвілі, Гільямон — Радоя, Сон, Дуарте.

Вилучення: Гайя, 31.

Источник

Зеленский поговорил с Джонсоном: президент рассказал премьеру о ситуации в Мариуполе

КИЕВ. 30 апреля. УНН. Президент Украины Владимир Зеленский провел разговор с премьер-министром Великобритании Борисом Джонсоном. Об этом сообщает УНН со ссылкой на Twitter Зеленского.

Цитата

“Поддерживаю постоянный контакт с Борисом Джонсоном. Рассказал о ситуации на поле боя и в заблокированном Мариуполе. Обсудили оборонную поддержку Украины и необходимые дипломатические усилия для достижения мира”, — написал президент.

Напомним 

Джонсон беседовал с Генеральным секретарем ООН Антониу Гутерришем. Премьер-министр назвал действия путина в Украине «тошнотворной и откровенной агрессией», которая имеет разрушительные последствия для украинского народа.

Источник