Майстер-клас для військових та старшокласників із… приготування вареників

У Сєвєродонецьку на базі одного із навчальних закладів Державної служби зайнятості воїни Об’єднаних сил узяли участь у майстер-класі з приготування такої улюбленої національної справи як українські вареники.

Захід відбувся за ініціативи офіцерів цивільно-військового співробітництва ОТУ «Північ» та Сєвєродонецького об’єднаного центру під патронатом управління молоді та спорту Луганської облдержадміністрації, присвятили його 30-й річниці Збройних Сил України.

Окрім військовослужбовців, ліпити вареники за стародавнім рецептом вчилися ще й старшокласники, які перемогли в обласному конкурсі написання есе із військово-патріотичної тематики, також присвяченого дню народження Українського війська.

— Дуже цікавий та креативний захід, і тому ми із задоволенням  прийшли дізнатися про певні секрети кухарської справи, —  каже начальник групи ЦВС ОТУ «Північ» підполковник Олександр Булах. — Знаєте, на такому незвичному практичному занятті я та мої бойові друзі вперше. Гадаю, що це стане доброю традицією, і ми завжди відкриті для такої кооперації.

До речі, у ролі шеф-кухаря виступила майстриня виробничого навчання Луганського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Ольга Столінська.

— За моїми плечима десятки років роботи із пательнями чи каструлями. Своїми таємницями я охоче поділася із захисниками та захисницями України. На початку я побачила в очах деяких армійців певний скептицизм, мовляв, що ж можна розказати про приготування звичайних вареників. Проте після перших моїх слів вони стали більш уважно стежити за моїми словами та діями, —  розказала Ольга Столінська.

Зокрема, під час майстер-класу військовослужбовці Збройних Сил України дізналися про історію даної справи, особливості приготування  залежно від регіонів та з чим саме подавали вареники на стіл наші пращури 200 років тому.

Одна із учасниць заходу, старший лейтенант Юлія Гамма, ліпить вареники приблизно із шести років, але протягом двох годин знайшла для себе чимало корисного.

— На такі дрібниці, як пропорції інгредієнтів, я ніколи не звертала уваги, —  розповідає захисниця України. —  Новий рецепт я запам’ятала та повезу із собою до рідної Івано-Франківщини. Головним же сьогодні стало те, що ми зробили щось дуже смачне із місцевими юнаками та дівчатами. Наші спілкування у перервах приготування їжі дещо зблизили нас. Так, юні патріоти не боялися ставити різні гострі питання і, можливо, хтось із них обере військовий шлях.

Тим часом її товариш по зброї, старший лейтенант Євген Петренко, вперше у житті приготував вареники.

— Хто сказав, що ліпити вареники не справа справжніх воїнів?! Адже дуже важливо, щоб на війні солдат був ситий. Я завжди все ретельно роблю і цього разу я також уважно вислухав пані Ольгу та засипав її десятками: «як?» і «чому?». Після вивчення теорії постарався все реалізувати на кухарському столі. Можливо, не все в мене добре вийшло. Проте я отримав стільки задоволення та позитивної енергії, що мені вистачить надовго. Дякую організаторам за цей майстер-клас від професіонала своєї справи,—  зауважив старший лейтенант Євген Петренко.

Після завершення ліпки учасники заходу зварили свої вареники та під приємну розмову скуштували їх. А спільне фото, зроблене наприкінці занять, ще не раз нагадає всім про приємне спілкування воїнів Об’єднаних сил із цивільними мешканцями.

https://armyinform.com.ua/2021/12/07/majster-klas-dlya-vijskovyh-ta-starshoklasnykiv-iz-prygotuvannya-varenykiv/