На Святий вечір: домашні страви та родинна атмосфера

За давньою українською традицією пройшла сьогодні вечеря в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Аби військовослужбовці строкової служби та курсанти, які на Різдвяні свята залишаються  для забезпечення боєготовності навчального закладу та несення служби в добових нарядах, також відчули дух Різдва та родинну атмосферу свята тут заздалегідь подбали про збереження звичаїв та традицій нашого народу. Зокрема, на Святий вечір або, як ще кажуть, Навечір’я Різдва Христового тут накрили святошні столи. Кухарі заздалегідь постаралися аби на них були традиційні страви і не менше, ніж дванадцять.

З першою зіркою до солдатської їдальні завітали отці Андрій та Юрій. Вони розповіли про традиції на Свят-вечір та перш, ніж погоститися пригостили всіх проскурками з медом. А потім всі сіли за стіл. А тут очі розбігалися: кутя, голубці з тертої бульби, вареники з картоплею, грибна підлива, капуста тушена, пиріг з гречкою, вінегрет, бурячок з горіхами та морква по корейське, скумбрія запечена з овочами, салат з синьої капусти, овочева нарізка, пампухи, плетенка,  печево, фрукти і звичайно узвар та інші страви — майже два десятки різних наїдків!

А після святкової вечері, за споконвічною традицією, тут заспівали і колядок. А вже завтра військовослужбовці Національної академії матимуть змогу піти до свого храму – Архистратига Михаїла і взяти участь в святковій ранковій літургії з нагоди Різдва Христового.

Христос Рождається!

Фото автора

https://armyinform.com.ua/2022/01/06/na-svyatyj-vechir-domashni-stravy-ta-rodynna-atmosfera/