Після повернення з війни ветеран Богдан Чабан розпочав овочевий бізнес

Створення власної екологічно чистої продукції «Овочар™»  стало для колишнього бійця добровольчого батальйону Богдана Чабана не першим кроком у бізнесі. Раніше Богдан мав власний паб у центрі Донецька, а згодом і в Маріуполі. Брав активну участь у розвитку відомого проєкту Veterano Pizza.

У мене завжди було покликання мати власну справу

 — У мене завжди було покликання мати власну справу, незважаючи на те, що маю технічну освіту, — почав Богдан. — Але мої плани розвитку як підприємця змінилися навесні 2014 року. Я завжди мав проукраїнську позицію, організовував мітинги в рідному Донецьку, тому рішення піти добровольцем в один із батальйонів було для мене очевидним.  У жовтні-листопаді 2014 року ми почали займатися з інструкторами. У цей час я перейшов із батальйону «Шахтарськ» до підрозділу «Гарпун», де й залишився продовжувати службу.

Якісне виробництво запорука успіху

Повернення до мирного життя ознаменувалося для Богдана початком нової історії в бізнесі.

— Я почав займатися відновленням свого улюбленого місця «Изба-читальня»  в Маріуполі, яке було для мене в Донецьку другим домом.  Друзі допомогли мені заповнити заявку для відновлення бізнесу переселенців, і після цього я отримав грант на проєкт, а згодом, у травні 2016 року, ми відкрилися. Потім я почав займатися розвитком мережі Veterano Pizza, відкрив декілька піцерій по всій території України.  У процесі роботи стикнувся із труднощами щодо пошуку якісної продукції. Більшість постачальників, відверто кажучи, видавали продукт сумнівної якості. Перебуваючи в цій «кухні», я зрозумів, що якісне виробництво — запорука успіху. Так у мене зародилася ідея щодо самостійного вирощування екологічно чистих овочів та зелені. Я хотів контролювати весь процес, починаючи, так би мовити, з моменту  «в полях» і закінчуючи лінією пакування та сортування. Моя команда часто їздить в робочі відрядження, щоби вивчати особливості вирощування овочів в окремо взятій теплиці та загалом досягнути розуміння, чи підходить овочар — «Овочару». Для мене за честь бути частиною тої  спільноти, яка робить людей ситими та щасливими. І хоча ми тільки-но розпочали власну справу, нас уже полюбили та оцінили клієнти.

На нас чекає справжня революція. Звичайно ж, органічна.

Колишній боєць добровольчого батальйону вважає, що підприємець має сам брати відповідальність за свій бізнес, а не лише розраховувати на допомогу держави

— Я не вважаю, що мені хтось щось винен. Я та моя команда самі працюємо над тим, щоби наш бізнес приносив користь та прибуток. Якщо все робити лише з подачі та за рахунок держави, підприємець не матиме жодної мотивації. Так, є міжнародні гранти, можливо, колись ми й скористаємося ними. Ми розвиваємо наш бізнес, прагнемо розширюватися, маємо  людей, які нас підтримують. Кожен бізнес повинен мати соціальну позицію. Якщо брати нас, то ми дотримуємось принципів екологічно чистого виробництва, бо своєю продукцією намагаємося схилити людей до свідомого споживання. Я вірю, що український ринок продуктів змінюється та на нас чекає справжня революція. Звичайно ж, органічна.

До слова, ми маємо власний овочевий сайт, де розповідаємо про свої продукти, їхнє походження, ціни та можливості, як їх можна придбати і доставити. Будемо раді, якщо хтось зацікавиться та вподобає наші продукти.

Світлана Кирган

https://armyinform.com.ua/2021/10/pislya-povernennya-z-vijny-veteran-bogdan-chaban-rozpochav-ovochevyj-biznes/